avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... CONTRACTUL DE TRANZACTIE
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

CONTRACTUL DE TRANZACTIE

am calitatea de creditor si merg la o conciliere, avocatii debitoarei a propus incheierea unui contract de tranzactie. eu stiu ca acest tip de contract se incheiei pentru a pune capat uni proces existent.
ce parere aveti trebuie sa inchei un asrfel de contract in faza concilieri?
Cel mai recent răspuns: ELLABV , utilizator 11:38, 1 Octombrie 2009
Nu doar in cazul unui proces inceput exista tranzactia ,pentru a ise pune capat, ci si pentru a preintampina nasterea unui proces.
Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
Tranzactia este un act de dispozitie, implicand deci capacitatea de exercitiu deplina, iar in cazul celor lipsiti de capacitate, autorizatia prevazuta de lege. Tranzactia trebuie sa aiba un caracter licit, instantele judecatoresti fiind obligate sa verifice legalitatea ei. De exemplu, este inadmisibila tranzactia care are ca obiect drepturile persoanei incadrate in munca, tranzactia intre institutii etc. Potrivit legii, tranzactia trebuie sa fie constanta prin act scris; daca intervine in cursul unui process, continutul ei este inserat in hotararea judecatoreasca. In toate cazurile tranzactia produce efectele unei hotarari definitive. Ca orice alt contract, tranzactia poate fi anulata pentru vicii de consimtamant, eroare, dol, violenta. Reciprocitatea concesiilor deosebeste tranzacita de achiesare, care constituie recunoasterea neconditionata de catre o parte a drepturilor ori pretentiilor celeilalte parti.


Cam asta cred eu ca v-ar fi util
contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704) prin concesii reciproce, constand in renuntari reciproce la pretentii sau in prestatii noi savarsite ori promise de o parte in schimbul renuntarii de catre cealalta parte l adreptul care este litigios sau indoielnic.
Tranzactia presupune:
-existenta unui drept litigios si/sau indoielnic
-intentia partilor de a pune capat litigiului existent sau a preintampina nasterea unui litigiu
-existenta unor concesii reciproce.
Ca si creditor ,parerea mea este sa nu semnati deocamdata un astfel de contract ,ci concilierea sa fie axata doar pe o reesalonare din partea dv.ca si creditor a platilor debitorului pe o anumita perioada stabilita de comun acord.Dupa aceasta perioada dv.decideti ce faceti ca si creditor nicidecum debitorul,el trebuie sa va plateasca sumele datorate.
Succes !
Alexa...
ce document sa inchei?
O reesalonare a platilor debitorului (30 zile sau ....)catre dv.si atat,adica ii mai acordati o sansa sa poata sa plateasca debitul restant.

Alte discuții în legătură

(rectificare) am o suprafata de teren mai mica in urma unei tranzactii. ce se poate face? andreeadani andreeadani un titlu de proprietate in urma unei tranzactii adica un partaj succesoral mai este valabil? in urma tranzactiei imi lipseste o suprafata de teren ff mare pe ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters67939 ContSters67939 Este posibil ca cele 2 cauze (divort+partaj) sa se judece in acelasi timp ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comuna Gina129 Gina129 Buna yiua, Ma aflu in partaj cu fostul sot, procesul de partaj este inceput din august 2009, suntem amandoi de acord sa incheim o tranyactie in care se ... (vezi toată discuția)